Wednesday, 6 December 2017

December 2016 : Suprise Dinner for Anniversary at Floral Kafe Kuala Lumpur

Major throwback la sebab cerita setahun yang lalu. hahaha.
Baru nak update sebab tengah counting for our 7 year anniversary. Cewah.

Last year en.suami buat suprise dinner for the 1st time kat luar.
Memang betul-betul suprise.haha.
Selalu bininya yang terror bab2 suprise ni. haha.
Tapi last year sebab tengah mabuk kepayang sebab nak dapat adik baby kan.
So tak da mood nak suprise bagai.

Tapi petang tu en.suami suruh siap nak ajak kelaur makan.
Masa ni aisy kat kampung. So alisya je ada. 
Bila tanya nak makan mana? Dia kata pusing-pusing KL ja dulu. cis! 

Rupanya ke FLORAL KAFE. Dari luar pun dah cantik restorannya.
Masuk dalam lagi lah cantik.
TQ en.suami. I is terharu. haha. Entah bila dia tempah semua tu.

 

Candle light dinner with seketul budak busuk yang sangat behave selama 10 minit jew. Haha.


Alisya duduk sebelah papa. Papa bagi chance mama melantak puas-puas dulu.
Makanan semua sedap-sedap. Dari western food dia sampai la ke desert. PUAS HATI!!
En suami order western food kombo ke apa tak tau la.
Yang pasti dalam plate tu ada chicken chop, ada lamb chop, fish n chip, spagethi etc.
 Semua ada dlm satu plate. Semua sedap!
Desert puding karamel pun sedap.


Kek anniversary pun ada. Terbaik! Masa ni dah tak larat makan.
Lepas tiup lilin mintak tapaukan.hihi.
 


Nice deco. Romantik!
 


Staff floral kafe siap snap gambar dan masuk kat FB untuk kenang-kenangan. 
Siap suruh posing lagi uols.haha.
Korang yang nak tau pakej apa yang ada boleh la ke facebook  floral kafe.




TQ en.suami.
Counting for our 7 year Anniversary. L.O.V.E.

Friday, 1 December 2017

May 2017: Port Dickson & Melaka

Kisah throwback. 

Sebenarnya percutian kali ni khas untuk bawa anak-anak main air.
Plan dah lama. Cuma tunggu diorang besar sikit la. 
So sebelum mak buyung meletops eloklah bawa aisy dan alisya mandi-manda dulu hihi..
En suami pilih Primaland Port Dickson.

Pergi 2 hari 1 malam je.Sabtu gerak dari kajang. 
Sampai PD singgah makan tengah hari dekat nasi ayam pasu . 
Ayam masak dalam pasu. Unik.
Not bad. Sedap juga dan ramai sangat orang.
Lepas lunch kitorang terus ke Primaland untuk check in.

Selesai je check in terus bawa anak-anak mandi. 
Masa ni tengah hari. Panas terik. Tak ramai pun orang.



Gigih mak buyung. Masa ni 6 bulan .


Happy sangat anak-anak dapat berendam 2 hari.
Baju mandi tu beli kat Mr DIY.  Murah.


Alisya pun kemain dia. tak tau takut pun. Enjoy je.







Gambar-gambar ni banyak ambil 1st day je. 
Hari ke 2 mama kuasa nak pegang HP. Mama nak enjoy swimming.haha.



Lepas dah puas mandi . En.suami tanya nak pergi melaka ke. 
Eh jangan ditanya. Harusla nak. Boleh JJCM sekali.



Dah siap bersihkan diri. Terus gerak ke Melaka.
Tak jauh sangat PD-Melaka. Sampai je terus ke Klebang.
Pekena coconut milk shake, putu buluh dan keropok lekor. 
Semua beli kat situ je.

Lepas tu pusing-pusing Melaka naik beca.
Saja nak bawa alisya naik. Dia belum pernah merasa naik beca. 



Sebelum balik singgah beli asam pedas untuk dinner. 

Hari ke-2 sambung mandi dekat water park. 
lepas check out , kitorang lunch dekat nasi ayam koboi sebelum balik.
Tamat sudah cuti-cuti PD-Melaka.
Tiap-tiap tahun mesti nak pergi. Dah mcm acara tahunan.
Sebab tu je paling dekat dengan rumah.hihi.
Misi berjaya buat anak-anak happy.


Wednesday, 29 November 2017

May 2017: Hari Sukan LC (Aisy)

Throwback. Masa ni tengah mengandungkan baby Aryan 6 bulan. 
Setiap kali event sekolah anak. Mesti wajibkan diri pergi.
Untuk kenang-kenangan di masa anak masih kecil. Gituw.

Tahun ni tahun ke-2 aisy kat LC. Dan yang penting dapat 3 medal.
Tahun lepas masa 4 tahun pun malu-malu lagi nak bersukan pun. Dapat 1 medal jew.
Tahun ni aisy bersemangat betul nak main semua game. 




Game naik "kuda henjut" tu. Apa kenamanya eh? Patutla kat rumah kemain laju lagi dia naik "kuda henjut" tu. Rupanya ada game untuk hari sukan. Dapat EMAS uols..hahaha.


Kepenatan. Lebih kepada penat berlari dengan kawan-kawan dari main games sukan. 


Dah besar anak mama.
 


Tahun ni aisy wakil rumah sukan baca ikrar  lagi. Diam-diam je dia tak bagitau. Sekali masa baca ikrar nama dia kena panggil. Tanjat mama papa.hihi.


Good job anak mama . L.O.V.E

 

Wednesday, 15 November 2017

April 2017: Kenduri Acu @ Jitra Kedah

Moh ler saya cerita kisah throwback semuanya sepanjang tahun ni. 
Harus simpan dalam blog sebagai kenang-kenangan.
Throwback pertama kisah  Kenduri Acu di Kedah.

Kenduri di sebelah perempuan bulan 3 di Serawak.
Sebulan lepas tu majlis di kedah pulak.
Tema : Biru Turqoise + Hijau :)

 
Canopy pun nak dondon jugak ikut warna tema.

Pengantin. Adik kesayangan Acu & Mak Su. 



Meja santapan pengantin. Lembut je warna. I loike.

 
Pelamin. Love it.


Bilik Pengantin ni adik deko sendiri je. Simple but nice.
 

 Goodies



Ni je gambar yang ada dalam simpanan cik t. Dalam gambar ni aisy tak de. Sebab merajuk berebut handphone. Adoi la nak!

 Gambar sisi tepi. Mak buyung mengandung 5 bulan masa ni. hihi


Baju dondon dengan dewasa semua beli khas untuk wedding acu. 
Dan pakailah sekali dengan raya ..hahaha.. 

Serba ringkas throwback kisah kahwin acu. Lepas dah adik sorang tu kahwin. Lepas ni tunggu adik2 ipar pulak la kahwin. hihi.

Thursday, 2 November 2017

August 2017: Pengalaman bersalin anak ketiga




15/8/2017 3:06 PM
 Saya selamat melahirkan anak ketiga. It's a boy!
Sebab tu la blog lama menyepi sendu je ..hihi..
Seperti biasa, mood kelautan dalam nak berblog sepanjang mengandung.huhu.

Alhamdulillah baby sihat dan sador seberat 3.8kg.
Paling semangat antara abang dan kakak.
Nasib baik mama dah prepare mental dan fizikal. Gitewww!
 Tapi nervous tetap hadorrr la bersalin keberapa kali pun.
Ada lagi ke tue??haha. Fullstop.

Tarikh 15/8/2017 tu genap 40 minggu.
Ikutkan hari tu nak pergi check up ja sebab tak de langsung keluar tanda dan rasa contraction..
Siap cakap dekat en.suami lepas check up nak pergi IKEA jab.hihi.
Lambat pulak rasa kali ni.
Aisy dulu 38w++ . Alisya 39w++.
Puas juga la saya try tips2 nak cepatkan bersalin.
Antaranya jalan itik, naik turun tangga, mencagkung, banyak berjalan, dll.

9.00 AM 
Sampai KPMC terus buat CTG. Masa ni macam ada dua kali
mild contraction kat graf tu tapi tak de rasa sakit pun.

9.30 AM 
Jumpa Dr Mimi scan baby dulu. Berat baby dah 3.8kg. OMG.
 Lepas tu dr buat VE pulak. Rupanya dah 3cm. Jadi confirmlah
bersalin hari ni jugak. Memang baby nak tunggu tarikh due
 betul2 baru nak keluar. Maka dr terus suruh admit wad.
 Musnahlah angan-angan mama nak p IKEA. hihi.

10.00 AM 
 Terus masuk labour  room sebab masa ni ward penuh.
Masa ni memang tak de rasa sakit sangat. En suami tengok
 atas bawah atas bawah tanya" betul ke nak bersalin ni?". Adoi.

10.15 AM  
Masuk ubat untuk buang air besar. Alhamdulillah lawas
habis semuanya.

10.30 AM 
Nurse datang pasang CTG. Masa dah pasang CTG ni
susah dah nak gerak mana2. Baring jela atas katil.

11.30 AM
Sejam berlalu. Belum ada rasa contraction.
Dr mimi datang buat VE. 4cm. Dr terus pecahkan air ketuban.

12.00-1230 PM
Bermula pukul 12 tu lepas pecah air ketuban dah
mula rasa mild contraction. Sakit macam sengugut tu
datang bila time contraction.


1.30 PM
Masa ni nurse offer ubat tahan sakit. Inject.
Waktu ni selawat baca apa yang patut. Borak-borak dengan
peneman setia en suami. Masa n jugak dah rasa contraction makin kuat.

2.30 PM
Nurse datang buang air kencing. Masa ni dia tekan-tekan
pundi kencing.Adoi sengal rasa dan  lagi kuat contraction tu.

2.45 PM
Nurse check VE dah 7cm. Sebenarnya asa ni dah ada
 rasa nak meneran tapi cuba kawal sebab fikirkan masih
7cm dan masa ni jugak en.suami pergi solat kat surau.
Fikirkan takkan nak Push sorang-sorang.haha.

3.00 PM
 Dah rasa nak meneran sangat. En.suami pun dah balik solat.
Terus suruh en suami  bagitau nurse.
Tengok-tengok kejab je dr mimi dah sampai.

3.06 PM
 Dengan 3x push selamat baby BOYdilahirkan. Alhamdulillah.





Dr ada gunting sikit je sebab baby besar takut terkoyak lagi besar. Bab menjahit ni ngeri sikit pada mulanya. Tapi alhamdulilah syukur Jahit pun sekejab je. Lepas dah bersih baby diorang hantar untuk breastfeeding. Dah selesai menyusu, nurse mintak nak mandikan baby. Saya pun transfer ke wad. Petang tu jugak Aisy dan alisya datang tengok baby. Lepas tengok baby diorang ikut tok dan wan balik tidur di rumah. Excited habis diorang dapat baby baru. Malam tu bermula la episod berjaga malam menyusukan baby.hihi.. Esoknya lepas lunch dah boleh balik. Syukur dipermudahkan.





Wednesday, 1 March 2017

Engagement Adik 16.10.16

Fuh fuh berhabuk blog cik tie. Macam-macam nak cerita tapi mood nak update kelaut biru je.
Ni cerita last year jugak. Satu-satunya adik cik tie dah selamat bertunang dengan gadis Serawak.

 Tiket adik dah siap-siap booking awal. Tapi masa ni last minit en.suami tak dapat join naik flight yang sama sebab ada last minit event. So dia naik flight lain sebelah petang. Kami bertolak hari sabtu pagi dan majlis hari ahad.

Sabtu tu bertolak awal pagi ke Putrajaya Cental. Naik keretapi ke KLIA 2.

Sampai di KLIA, kami breakfast dulu di KFC. Kat bahagian luar ni ada view kapal terbang mendarat. Terbaik lah.. Aisy dan alisya excited 1st time nak naik kapal terbang.



Breakfast sambil tengok kapal terbang. Cik tie nervous juga masa ni 1st time nak bawa diorang naik kapal terbang. Dah la kena handle sorang-sorang. Alhamdulillah dipermudahkan. Anak-anak behave. Cuma alisya je mula-mula dia nak duduk seat sorang-sorang. Padahal kena beriba dengan mama sebab belum 2 tahun kan..hihi..Lepas dah berlepas tu masing-masing tidur je..Sebab dah penat berlari masa kat airport tu.

Cucu tok dan wan.

Ni kali ke-2 cik tie sampai Serawak. Dulu tahun 2013 aisy kecil lagi. 
Masa tu datang dengan family mertua..

. Sampai je Serawak dah ada van pick up. Adik ipar (Liza) dah sediakan. So kami jumpa Liza dan dia bawa makan lunch dan terus ke pasar sarikin. Masa lunch tu makan laksa serawak la. Sedap! 
Di pasar sarikin sempat la beli cenderahati, t-shirt , telekung dan buah salak. Lepas dah puas berjalan. Liza bawa kami ke homestay. Selesa sangat . Malam tu rehat-rehat je sambil siapkan hantaran untuk majlis pertunangan esok.


Esoknya 16.10.16 (sempena birthday adik)  berlansungnya majlis pertunangan adik. 
Alhamdulillah semua berjalan lancar. 




Lepas dah selesai majlis. Balik homestay kemas-kemas barang. Dan pukul 2 bertolak ke Kek lapis Mira nak borong kek.Wajib borong la dah jarang-jarang sampai kan. Dan sempat jugak makan mee kolok di food court dekat mira kek lapis tu.


Thursday, 8 December 2016

Pisang cheese sedap di Bangi - The Pisang Cheese

Sebenarnya Pisang cheese ni memang favourite cik tie. Memang alergic kalau nampak harus nak terjah pergi beli. Kebanyakkan pisang cheese yang ada area bangi ni semua dah try. Dan baru ni tengok kat IG ada  pisang cheese baru buka..Iaitu The Pisang Cheese ni .  Terus cik tie terjah. The Pisang Cheese ni dekat Restoran Barra di Bangi. Landmark. Berdepan tasik cempaka bangi..



Menu yang ada. Favourite Cik Tie Salted Caramel n Choclate Cheese.
So far memang memenuhi citarasa sebab cheese dan topping  dia banyak. Tak kedekut.
Selalu kalau beli mesti ciput jer letak . Tapi the pisang ni punya topping n cheese memang tutup habis goreng pisang tu. Nikmat betul makan..Cheese dia pulak sedap!


1st time order waktu ni. Order dua perisa terus..Sebab nak rasa..
Lepas dah rasa asyik muka cik tie je hari-hari kat gerai ni.hihi


Ni paling favourite.. Salted Caramel Cheese..

Uols yang area bangi boleh la try.. Confirm repeat datang lagi.
Cik tie tak de komisyen pun iklan ni tau..Tapi sebab sedap harus letak kat blog.
THE PISANG CHEESE terbaik
Cik tie bagi 5 bintang! :)
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015